Kun je geld overschrijven naar een prepaid kredietkaart?

Jeroen Geuens

13/10/2020

Heb je iets voorgeschoten voor een vriend of verkoop je spullen op 2dehands? Dan vraag je je misschien af of je die bedragen ook op je prepaid kredietkaart kunt laten storten.

In veel gevallen kan dat. Je moet dan wel de juiste kaart hebben. Let daarbij ook op de kosten.

Prepaidkaarten kun je meestal op verschillende manieren opladen. Handig, alleen ben jij dikwijls de enige die dat kan. Als je wil dat anderen ook naar je kaart kunnen overschrijven, dan moet de kaart (ook) met een overschrijving op te laden zijn.

Eigen IBAN

Veel prepaid kredietkaarten hebben een eigen IBAN, een International Bank Account Number. Iedereen kan ernaar overschrijven en dat kan mobiel, via internetbankieren of in een bankkantoor. Daarna kun je je kaart gebruiken.

Prepaidkaarten met een eigen IBAN zijn bijvoorbeeld Viabuy, Veritas of Neteller.

Wat kost het?

Er zijn kaarten die kosten rekenen om geld over te schrijven. Let daar dus op, anders verlies je geld. Bij Viabuy is dat gratis. 100 euro blijft dus 100 euro.

Bij Veritas en Neteller kost een overschrijving wel geld. Veritas rekent 2,49% en minstens 5 euro. Van een overschrijving van 100 euro blijft dus maximaal 95 euro over.

Neteller rekent bij kleine bedragen maar 1%. Daar zou je dus 99 euro overhouden. Bij bedragen boven de 500 euro is Veritas dan weer goedkoper.

Naast die kosten kunnen prepaidkaartaanbieders dikwijls een jaarlijkse bijdrage aanrekenen, of aanschafkosten, een inactiviteitsboete en kosten voor geld afhalen. Welke kaart voor jou het goedkoopst is hangt dus af van hoe je ze gebruikt. Vergelijk de kosten goed in ons overzicht van prepaid kredietkaarten.

Debetkaart van een online bank

Een alternatief voor een prepaidkaart is een debetkaart. Nieuwe onlinebanken hebben dikwijls zo’n kaart aan hun bankrekeningen gekoppeld. Anderen kunnen hiernaar overschrijven als ze je IBAN hebben. Daarna gebruik je de kaart als eender welke andere kaart.

Onlinebanken met zo’n debetkaart zijn bijvoorbeeld Bunq, N26, Revolut en Transferwise.

N26 en Bunq zijn ‘echte’ banken met een bankvergunning. Bij hen valt je geld onder het depositogarantiestelsel. Daardoor is het beschermd tot 100.000 euro. De andere bedrijven zijn elektronischgeldinstellingen. Daar geldt geen garantie. Ze zijn wel verplicht je geld veilig te bewaren.

Je kunt de nieuwe banken vergelijken op onze zustersite Bancompare.

(Door Jeroen Geuens, 13 oktober 2020.)