Kom ik in aanmerking voor een kredietkaart?

Jeroen Geuens

21/01/2020

Er gelden verschillende regels voor je een ‘echte’, particuliere kredietkaart met kredietopening kunt aanvragen.

Je bent bijvoorbeeld meerderjarig en je hebt geen geristreerde betalingsachterstanden bij het BKR, het Bureau Krediet Registratie.

Daarnaast kan elke kredietkaartuitgever of bank nog eigen voorwaarden opgeven. Om bij ING een kredietkaart te kunnen krijgen heb je bijvoorbeeld ook een ING-zichtrekening nodig. Daar gaat dan elke maand je saldo van af.

En er gelden nog strengere of striktere voorwaarden voor high-end-kaarten zoals Gold- of Platinumkaarten of voor kaarten met een extra hoge limiet.

Of je in aanmerking komt voor een specifieke kaart kom je alleen te weten door ze aan te vragen.

Wat als je niet aan de voorwaarden voldoet?

Ben je nu nog minderjarig of heb je geregistreerde schulden, dan kun je toch nog een kredietkaart aanvragen.

Als je een student ben vraag je een studentenkredietkaart aan. Bij die van BNP Paribas Fortis heb je ook een BNP-zichtrekening nodig; bij de andere is eender welke Belgische zichtrekening goed.

Je kunt ook een prepaidkaart kiezen. Die kan iedereen aanvragen.

Heb je familieleden met een kredietkaart, dan kunnen die eventueel een tweede kaart voor je aanvragen.

En ben je minderjarig en je wil toch een ‘echte’ kredietkaart, dan kun je je ouders vragen borg te staan. Zij vragen een tweede kaart aan, sowieso op hun naam, die jij kunt gebruiken. Lees hier meer over in ‘Mag ik mijn kredietkaart uitlenen aan mijn kind?

Leeftijdscriteria voor kredietkaarten

We schreven eerder al dat iedereen een kredietkaart kan aanvragen en dat er in principe geen maximumleeftijd op staat: de uitgever of bank bekijkt elke aanvraag apart.

Het kan wel dat ze je afwijzen op basis van gegevens. Omdat je inkomen te laag is, bijvoorbeeld, of omdat je schulden hebt. Ze mogen je niet weigeren omdat je te oud bent.

(Door Jeroen Geuens, 21 januari 2020)

Lees ook